10 juni 2022

Wethouder Bert Tijhof: ‘Vakkanjers bouwen mee aan bruto Twents geluk’

De deuren van Kampus gaan in september 2022 open. Studenten kunnen dan gebruik maken van een prachtig gebouw, met daarin vakopleidingen die nauw aansluiten op de praktijk in het bedrijfsleven. In april werd een toost uitgebracht op het bereiken van het hoogste punt.

“We hopen in juli de sleutel te krijgen”, vertelt Eugenie Herms-Knaap op het podium bij Lucky. Hier is de ontvangst van de genodigden die straks rondgeleid worden in het nieuwgebouwde deel van het opleidingscentrum. Herms-Knaap verhaalde over de start van het Kampusverhaal, dat in april 2018 begon. Een verhaal van diverse vakopleidingen, tientallen bedrijven, het ROC van Twente en de gemeente Rijssen, die de handen ineen sloegen om hier op de hoek van de Morsweg en de Reggesingel een krachtig opleidingscentrum neer te zetten. Herms-Knaap wees op het idee achter Kampus: crossover-opleidingen, doorlopende leerlijnen, een leven lang ontwikkelen, bijscholen… “Kampus wil de maatschappij bedienen met goed opgeleide vakmensen.”

Arbeidsmarkt

“We vieren hier het hoogste punt, een hoogtepunt. En zijn op weg naar het volgende hoogtepunt, de opening”, aldus wethouder Bert Tijhof, die benadrukte dat onderwijs en arbeidsmarkt elkaar hier gaan raken en weten te vinden. “Deze plek is niet alleen van belang voor Rijssen-Holten. Hier worden straks vakkanjers opgeleid, en die vakkanjers bouwen mee aan het bruto Twents geluk. Als je als vakman of vakvrouw opgeleid bent binnen Kampus, heb je een keurmerk voor de rest van je leven.”

Verleiden

Voor John van der Vegt, bestuursvoorzitter van het RC van Twente, wordt het zaak om met de uitstraling van dit gebouw jongeren te verleiden voor het volgen van een vakopleiding. “Van de 16-jarigen in Twente weet 45 procent nog niet welke opleiding ze wil volgen. Deze jongeren hebben moeite met het maken van een keuze. Wij moeten die jongeren zien te verleiden om de keuze voor een van de vakopleidingen te maken.” Wat hem betreft kan dat met Kampus.

Hoogste punt

Vervolgens trokken de genodigden naar het opleidingscentrum voor een rondleiding. Ter Steegedirecteur Hans ter Steege bracht in het toekomstige Experience Center, samen met de aanwezigen, een toost uit op het bereiken van het hoogste punt. Nu nog deels in de steigers, met provisorische leuningen langs de betontrappen, zijn toch de contouren van het straks kloppende hart van dit gebouw al zichtbaar. Een ruime, hoge open hal, waar de vakmensen van morgen elkaar ontmoeten, bedrijven aansluiten, innovaties zichtbaar zullen zijn. Dat belooft veel goeds.

Bron: De Week van Rijssen