10 juni 2022

‘We wilden een gebouw maken met impact naar de omgeving’

Op de hoek van de Reggesingel en de Morsweg verrijst Kampus ‘gebouw vol talent’. Een vakopleidingscentrum waar ROC van Twente, REMO West-Twente, Bouwmensen en Zorggilde vanaf het schooljaar 2022-2023 riant vakonderwijs kunnen aanbieden. Kampus wordt een inspirerend, innoverend en verbindend opleidingscentrum. Architect Erik Workel van IAA Architecten over zijn ontwerp voor het nieuwe centrum.

De nieuwbouw van Kampus en de aansluiting van de nieuwbouw op het oude gedeelte is ontworpen door IAA Architecten. “Wat dit project bijzonder maakt? De grondgedachte van dit gebouw is heel verschillende disciplines van praktijkonderwijs en bedrijfsleven bij elkaar brengen, op één plek, zodat er een kruisbestuiving ontstaat tussen al die verschillende opleidingen. Het ontwerp van dit gebouw helpt daarbij”, vertelt architect Erik Workel.
“Toen wij begonnen aan het ontwerp was er nog veel te winnen bij de verschillende opleidingen in het zien van de meerwaarde van zo’n gebouw. In het begin was het een ietwat abstract begrip: allemaal in één gebouw met een Experience Center en het bedrijfsleven komt daar leerlingen tegen. Het klonk allemaal geweldig, maar de concrete vraag was hoe dat er dan uit zou gaan zien.”
“De uitdaging was om al die kikkers in die kruiwagen te krijgen. Het was een heel dynamisch proces en ik moet een compliment geven aan Eugenie Knaap van Kleissen, die met name het proces gemanaged heeft om samen met ons en andere adviseurs alle mensen bij elkaar te brengen. Op een gegeven moment kwam er een soort algehele omslag. Alle opleidingen, zowel de toekomstige als die er al zaten, kregen het gevoel dat dit toch wel een erg gaaf project was. Vanaf dat punt ging men er vol voor.”

Bouwkundig is het niet het meest ingewikkelde gebouw dat we ooit gedaan hebben, zegt Workel. “Dit gebouw is gedacht vanuit het bestaande gebouw, dat eigenlijk gewoon een stukje langer geworden is.”
Dat daarvoor gekozen is heeft een reden. “Zowel de plek waar de nieuwbouw komt, als de plek van het bestaand gebouw, liggen een beetje van de weg en van de spoorlijn af. Het hoofdkantoor van Ter Steege staat er ook nog voor. Het opleidingscentrum staat stedenbouwkundig in een tweederangs positie. Wat wij wilden was een gebouw maken dat een zekere impact heeft naar de omgeving, een gebouw dat opgemerkt wordt. Door de extreme lengte en de sprekende kop van het gebouw aan de Morsweg. In het midden komt dan de entree, van twee kanten, met het hoge Experience Center als hart van het gebouw.”

Knaloranje, iets scheve, loopbrug
Een puzzel was nog wel hoe de oude en nieuwe niveaus met elkaar verbonden konden worden. “Het oude gebouw telt vier verdiepingen, het nieuwe drie, met daartussen het Experience Center. Het enige waaraan je straks de niveauverschillen kan merken, is aan de knaloranje, iets scheve, loopbrug die door het Experience Center schiet. Ik durf wel te zeggen dat we er goed in geslaagd zijn om oud- en nieuwbouw op een heel natuurlijke manier met elkaar te verbinden.”

Een zilverkleurig gebouw met een fel oranje tint. “Die kleur springt naar voren en dat heeft het gebouw nodig. Er wordt een strakke aluminiumkleurige buitenzonwering aangebracht en in de gevel wordt een groot LEDscherm geïntegreerd. Het gebouw krijgt een technische uitstraling”, aldus Workel. “Met dit gebouw krijgen de opleidingen een beter podium om te laten zien hoe leuk de bouw, de elektrotechniek en de zorg kunnen zijn.”

Voor het geval zich straks meer opleidingen melden: de nieuwbouw kan uitgebreid worden met nog twee verdiepingen.

Bron: De Week van Rijssen